Smarta villabatterier för dina solceller

Batterilagring som turboladdar din investering och energiomställning

Villabatteri med Solivo

Spara och tjäna pengar i dagens och morgondagens elnät

Att komplettera solceller med ett villabatteri är ett smart sätt att sänka din energiräkning ytterligare, tjäna pengar och samtidigt göra samhället en tjänst. Med batteri kan du lagra elen som dina solceller genererar, och använda den när den behövs som bäst och när priserna på nätet är höga. De kan också användas som trygg reservkraft vid strömavbrott, och är också redo att kopplas upp mot Svenska kraftnäts lönsamma stödtjänster.

Batterilagring i villa

Förstärker elsystemet i ditt hus

Många smarta användningsområden

Tjäna pengar genom Svenska kraftnäts stödtjänster

Batteripaket

Rätt batteri till ditt hus

Vi erbjuder modulära system från noga utvalda tillverkare. Det betyder att vi kan skräddarsy batterilösningar för att matcha just dina förutsättningar och behov. Samtidigt kan du känna dig trygg i att ditt batterisystem håller högsta tänkbara kvalitet.

Populära paket

Vi har satt ihop ett antal prisvärda paket som passar dig med normalstor villasäkring på 16–25 ampere. Batteriet från BYD har en urladdningskapacitet på 1C (0,92C för HVM) vilket gör det väl lämpat för stödtjänster. Växelriktarna från Sungrow och GoodWe har dessutom funktion för att använda batteriet som reservkraft vid strömavbrott. Denna funktion kallas även ö-drift.

Villabatteri 1

BYD – HVS 10,2

Batteri

Urladdningseffekt: 10,2 kW
Lagringskapacitet: 10,2 kWh
Huvudsäkring: 16A
Mått: 1178 x 585 298 mm

Växelriktare

Urladdningseffekt: 10,6kW
Huvudsäkring: 16A
Hybridväxelriktare
Verkningsgrad 98,4%
Typ II skydd AC/DC
IP 65
Mått: 460 x 540 x 170 mm

Villabatteri 2

BYD – HVS 12,8

Batteri

Urladdningseffekt: 12,8 kW
Lagringskapacitet: 12,8 kWh
Huvudsäkring: 20A
Mått: 1411 x 585 298 mm

Växelriktare GoodWe ET 15kW

Urladdningseffekt: 15kW
Huvudsäkring: 20/25A
Hybridväxelriktare
Verkningsgrad 98%
IP 66
Mått: 520 x 660 x 220 mm

Villabatteri 3

BYD – HVM 16,6

Batteri

Urladdningseffekt: 16,6 kW
Lagringskapacitet: 16,6 kWh
Huvudsäkring: 25A
Mått: 1644 x 585 (x2) x 298 mm

Växelriktare GoodWe ET 20kW

Urladdningseffekt: 20kW
Huvudsäkring: 25A
Hybridväxelriktare
Verkningsgrad 98%
IP 66
Mått: 520 x 660 x 220 mm

Villabatteri med Solivo

Med skatteavdraget för grön teknik kan du
dra av 50 % av kostnaden
för batteriet.

Vår process

Villabatteri med Solivo – en trygg process i fem steg

Steg 1

Platsbesök

Vi hälsar på och lyssnar på dina behov och undersöker vilka förutsättningar du och ditt hus har. Har du solceller sen tidigare går vi igenom dessa och ser vilka, om några, åtgärder som behövs för att integrera batterilagring till ditt system. Du ska känna dig trygg i din kontakt med oss och i din investering – därför jobbar vi med tydlig information, kommunikation och utbildning. Vi lägger också extra tid och omtanke i projektets början. Vår erfarenhet är att risken för fel i installationen och slutleveransen minimeras då.

Steg 2

Offert

Efter beräkningar och projektering presenterar vi förslag på komplett installation med tydlig offert och fast pris. När du accepterat offerten söker vi installationsmedgivande hos din nätägare och leder hela projektet.

Steg 3

Installation

Batteri och installationsmaterial levereras till din fastighet och våra välutbildade montörer installerar och driftsätter ditt batteri. Ska batteriet användas till stödtjäner sköter vi uppkoppling och anmälan till CheckWatt. Ska batteriet bara användas för eget bruk konfigurerar vi det för de användningsområden som passar dig bäst. Vi hjälper dig även igång med övervaknings- och styrvektyg i din smartphone eller dator.

Steg 4

Färdiganmälan

Vi färdiganmäler installationen till nätägaren som efter godkännande ger startbesked av din anläggning. Eventuellt behöver din elmätare bytas av nätägaren i samband med detta. Skall batteriet användas för stödtjänster påbörjar nu CheckWatt sina tester av batteriet innan slutlig uppkoppling mot Svenska kraftnät sker.

Steg 5

Support

Vi finns tillgängliga och hjälper dig gärna med eventuella frågor eller support kring din anläggning.

Stödtjänster

Stabilisera elnätet och tjäna pengar med ditt batteri

Svenska kraftnät gasar och bromsar kraftsystemet i realtid för att hålla rätt frekvens och balans i inmatning och uttag av el. För att det ska vara möjligt köper Svenska kraftnät därför in olika reserver av el. Här kan du som batteriägare hjälpa till – och tjäna pengar genom att upplåta din lagringskapacitet.

Smart investering – hyr ut din lagringskapacitet

Med ett villabatteri sänker du dina energikostnader och tjänar pengar genom att hyra ut din lagringskapacitet. Just nu upp till 40 % på din investering!

Batteriets användningsområden

En investering – många användningsområden

Ett vanligt villabatteri har många smarta funktioner och användningsområden som både stärker ditt elsystem och skapar värde för dig. Du kan lagra din egenproducerade el och använda den när elen på nätet är dyr och din förbrukning är hög. Du kan kapa dyra effekttoppar och ersätta den med lagrad el. Du kan också köpa in el när den är billig för att sälja tillbaka den till nätet när priserna är högre. Många batteriägare är också trygga i att ett batteri också kan användas som reverskraft vid elavbrott.

FAQ

Vanliga frågor och svar om villabatterier

Kan jag använda batteriet som reservkraft vid strömavbrott?

Inte alla, men flera tillverkare av växelriktare har stöd för backup eller reservkraft. Extra tillbehör kan behövas och ett extra jordtag är i regel ett krav från nätägaren.

Får jag skattereduktion grön teknik för batterier?

Ja, när man investerar i batterier som skall lagra och förse den egna fastigheten med egenproducerad el från solceller kan man få 50 % av inköpspriset i skattereduktion. Maxbeloppet är 50 000kr per fastighetsägare och år. Är ni två fastighetsägare kan ni alltså få upp till 100 000kr i rabatt. Skattereduktionen gäller än så länge inte om du använder ditt batteri för andra ändamål än för eget bruk såsom till exempel stödtjänster till Svenska kraftnät.

Hur kan jag tjäna pengar på mitt batteri?

Via en aggregator som till exempel CheckWatt kan man hyra ut kapaciteten till Svenska kraftnät som behöver reserver i form av batterier för att stabilisera elnätet. Detta ger mycket goda intäkter. Här kan du läsa mer om dessa stödtjänster.

Hur lång livslängd har ett batteri?

Ett villabatteri har i regel en garanti på 10 år eller 6000 i- och urladdningscykler. Här kan du läsa mer om vad som påverkar batteriets livslängd.

Hur stort är ett batteri och var skall det placeras?

Beroende på kapacitet är ett normalstort villabatteri cirka 150 cm högt och 60 cm brett. Endast cirka 20cm djupt. Batteriet behöver placeras i närheten av växelriktaren och helst i ett uppvärmt utrymme. Detta är särskilt viktigt om du skall använda batteriet för Svenska kraftnäts stödtjänster. Lämplig placering kan vara i källare eller garage eller annat förråd.