';

Solpaneler på din villa – både lönsamt och klimatsmart

Artikel
2024-05-03

Att installera solpaneler på ditt villatak är en smart investering för både plånboken och klimatet. Här berättar vi om fördelarna med solenergi och sådant som är viktigt att veta inför en beställning av solceller.

Ekonomiska fördelar med solceller

Att solpaneler på taket sänker din elräkning är självklart. Du minskar mängden el som du behöver köpa och kan till och med bli självförsörjande. Kompletterar du din investering med [batteri för energilagring](https://www.solivo.se/villaagare/villabatteri/) kan du även börja tjäna pengar på din solcellsanläggning genom att sälja din lagringskapacitet.

Ökat fastighetsvärde

När du låter installera [solceller på din villa](länk: https://www.solivo.se/villaagare/) ökar också fastighetsvärdet. Även om du inte har några planer på att sälja din bostad kan det kännas tryggt att veta att villor med solceller är eftertraktade.

Fördelar med batterilagring för villa

Att kombinera solpaneler med batteri för lagring ökar lönsamheten i din solcellsinvestering. Med batterilagring kan du spara den el som produceras under dagen och använda den när den bäst behövs. Det gör att du kan bli ännu mer självförsörjande och minska ditt beroende av elnätet. Det är en trygghet som uppskattas av många.

Du kan använda lagrad energi under effekttoppar och dyra perioder som ofta inträffar under tider där solcellerna inte kan producera el. Det gäller till exempel kvällar och tidiga morgnar då det är mörkt ute under stora delar av året. Med lagrad el kapar du helt enkelt dina dyra effekttoppar. Du kan även hyra ut din batterikapacitet för att stötta elnätet, vilket kan vara en lönsam affär.

Solceller ger mer än lönsamhet

Lägre driftkostnader för villan är en stor fördel med att installera solpaneler. Men många lockas också av att vara med och bidra till en hållbar energiomställning och minska sitt klimatavtryck. Genom att aktivt välja att ställa om till förnybar energi gör du en insats för att nå våra gemensamma klimatmål.

Viktigt att veta om solpaneler på villa

Det finns alltså många fördelar med att installera solceller på ditt villatak. Men det finns också mycket att tänka på. När du väljer Solivo som leverantör är vi med dig hela vägen från idé till driftsättning.

Kan jag få bidrag för solceller på villa?

Ja, när du installerar solceller kan du som privatperson få skattereduktion för grön teknik. För solceller är reduktionen 15 procent för arbete och material. För batteri som lagrar egenproducerad, förnybar energi är reduktionen 50 procent. Skattereduktionen kan vara högst 50 000 kronor per person och år.

Skattereduktionen för installation av lagringsbatteri gäller endast om kapaciteten som batteriet genererar används för dina hushållsbehov. Om du vill stötta elnätet och sälja el genom så kallade [stödtjänster](länk till relevant sida) kan skattereduktionen för grön teknik inte användas. Då kan du i stället få en månatlig ersättning som också är ekonomiskt fördelaktig.

Hur går det till att skaffa solpaneler?

Processen med Solivo består av fem steg. Vi börjar med ett platsbesök för att undersöka villans förutsättningar och dina önskemål. I nästa steg får du en offert. Efter att du har accepterat offerten påbörjas installationen. När den är klar gör vi en färdiganmälan till nätägaren. Sista steget i processen är support till dig när du har frågor.

Välj rätt leverantör

Solpaneler är en långsiktig investering som kan ge stora ekonomiska och miljömässiga fördelar. För att maximera dessa fördelar är det viktigt att välja en pålitlig och erfaren leverantör. Med Solivo får du nyckelfärdiga solceller och batterier som anpassas för just din villa.

Vi berättar gärna mer!