Solceller fungerar på vintern också – vi förklarar hur
Det är inte konstigt att solceller kanske främst förknippas med varma, soliga sommardagar. Soltimmarna är trots allt då mest förekommande och visst är det så att du som solcellsägare kan förvänta dig bäst avkastning där och då. Men att dina solceller skulle vara mer eller mindre värdelösa på vintern, det stämmer inte. Låt oss förklara mer.
Kan kallt väder störa solcellernas effekt?
Nej, snarare kan kallt väder vara bättre än för varmt, då det brukar sägas att varje grad över 25 grader celsius innebär en försämring av elproduktionen med ungefär 0,4 procent. Så, temperaturen i sig är inget problem för dina paneler. Däremot är de färre soltimmarna och att solen står lägre två faktorer som minskar elproduktionen under vintermånaderna.
Faktum är att en studie från SINTEF visar att de låga temperaturerna i norra Sverige gynnar solcellerna på ett positivt sätt. Studien visade också att reflektioner från snön kan göra solcellernas effekt än starkare.
Dina solceller producerar alltså mindre el under vinterhalvåret, men de slutar inte att producera för att det snöar eller är mulet. Det krävs alltså inte klarblå himmel, utan bara ljus för att du ska kunna få utdelning.
Ska jag stänga av växelriktaren under vintern?
Nej, även om du producerar mindre el är energibehovet från dina solceller väldigt låga. Du tjänar mer på att ha dem i gång och skapa möjligheter till elproduktion under soliga vinterdagar. Vill du skära på elräkningen finns det säkerligen andra områden du kan överväga att spara in på.
Behöver jag ta bort snö och is på mina solpaneler?
Ifall det bara rör sig om ett tunt lager snö eller istäcke minskas effekten bara lite. Skulle det däremot falla drivor på taket, då kan det vara en idé att skotta av solcellerna för att få ut så mycket som möjligt. Var då försiktigt, annars riskerar solpanelerna att skadas. Glöm inte heller bort att ett kringliggande snötäcke runt anläggningen kan öka solens reflektioner och din elproduktion.
Solceller och frekvensreglering – en perfekt kombo vintertid
Det finns alltså ingen anledning att inte låta solcellerna göra sitt jobb året om. Även om förbrukningen är lägre skapas el även under vintern. Skulle du vilja skapa ytterligare en hållbar inkomstkälla kan du kombinera din solcellsanläggning med en frekvensregleringstjänst likt Checkwatt. Med frekvensreglering installerar du ett batteri i ditt hem där du sedan lagrar el åt Svenska Kraftnät. Vid behov kan sedan elnätet ta del av din sparade el, för det här får du en månadsinkomst.
Vinter, som sommar – låt oss hjälpa dig kapa elräkningen
Vi på Solivo brinner för smarta energilösningar och står till ditt förfogande oavsett om det är solceller, batterilagring eller Checkwatt du är ute efter. Med trygg hand leder vi dig till bästa möjliga lösning för ditt hem. Varmt välkommen att kontakta någon av våra kunniga säljare för mer information om hur vi kan hjälpa dig. Vi hörs!