';

Batterier till solcellerna i BRF:en – en bra investering

Artikel
2024-04-26

Att koppla batterier till solcellerna är ofta en bra idé. Inte minst ekonomiskt. Med ett batteri kan föreningen lagra solcellernas överproduktion och använda den senare – det ökar självförsörjningsgraden och minskar behovet av att köpa el från nätet. Resultatet blir lägre, eller ingen, energiräkning, som ökar lägenheternas attraktivitet, en förening som är mer hållbar och möjligheten att tjäna pengar genom att upplåta batteriernas lagringskapacitet. Dessutom kan ni sälja er överproduktion till nätet och även tjäna pengar på elprisarbitrage. Batterier ger också trygghet; många modeller har så kallad ö-drift som innebär obruten försörjning från batteriets lagrade el vid strömavbrott.

Idag är många föreningar intresserade av att upplåta eller hyra ut sin lagringskapacitet, här berättar vi mer om hur det fungerar och vad föreningen kan tjäna.

Investering och avkastning

Vi på Solivo samarbetar med Checkwatt och deras virtuella kraftverket Currently som kopplar samman mindre batteriägare och säljer deras kapacitet till nätet. Genom att ansluta föreningens batterilagring till Currently eller något annat virtuellt kraftverk kan ni få god avkastning på er investering. Ända upp till 40 % faktiskt. Redan första året.

Samtidigt gör ni också samhället en tjänst. Currently är en mer flexibel resurs för Svenska kraftnät än traditionella kraftslag som kärn- och vattenkraft. Med Currently kan Svenska kraftnät snabbt får energitillskott, eller en lagringsdepå, vid under- eller överkapacitet i näten. Det gör att behovet av investeringar i kraftnätet och centraliserad energilagring minskar samtidigt som det skapar möjligheter för förnybara energikällor och ägare av batterilagring – till exempel bostadsrättsföreningar.

Hur mycket kan föreningen tjäna?

Ju större batteri och ju mer kapacitet som föreningen kan upplåta desto mer pengar tjänar ni. Även om prognoser är osäkra, och ingen vet hur elpriserna kommer se ut i framtiden, så såg intjäningen för vanliga batteristorlekar ut så här 2023:

267 198 kr
50 kW batterilager

534 395 kr
100 kW batterilager

801 593 kr
150 kW batterilager

Källa: Checkwatt 2023-09-25

Inte skattereduktion – men avdrag från energiskatten

Den el som föreningen producerar och säljer efter lagring i batteriet omfattas inte av skattereduktionen på 60 öre/kwh. Däremot kan ni göra avdrag på energiskatten, 46 öre/kwh, eftersom ni bara lagrat och inte förbrukat energin.

Själva handhavandet och driften av batterierna görs digitalt – idag har alla de batterier vi säljer användarvänlig mjukvara som gör att du kan hålla koll på allt som rör batteriet i din smartphone, surfplatta eller dator.

Ta första steget mot batterilagring – vi är med på hela resan

Med oss på Solivo får du en lika modern som trygg och erfaren projektör och installatör som följer föreningen på hela resan mot batterilagring, och solceller om ni inte redan har det. Kontakta oss så går vi igenom just din förenings förutsättningar och presenterar hur vi blir er partner i hållbar, smart och ekonomisk energiproduktion.

Vi berättar gärna mer!