';

Solceller – en del av ditt smarta hem

Artikel
2023-12-15

I takt med att smarta hem-lösningar blir allt vanligare i våra hem får vi många förfrågningar att integrera solceller i hemmens tekniska och digitala ekosystem. Är man inte riktigt hemma i smarta hem-tänket kan alltihop verka överväldigande, men en integration av solceller i ditt smarta hem är lika genomförbar och fördelaktig.

Fatta smarta hem-konceptet

Ett smart hem använder teknologi för att automatisera och centralisera kontrollen av olika hushållsfunktioner som belysning, uppvärmning, och larmsystem. När solceller integreras i systemet kan den energi de producerar användas mer effektivt och bidra till att minska dina energikostnader.

Solceller och energiövervakning

Ett av de första stegen för att integrera dina solceller i ditt smarta hem är att installera en energiövervakningsenhet. Den ansluts i sin tur till ditt hemnätverk och gör att du kan övervaka hur mycket energi som produceras av dina solceller och hur och när energin används i ditt hem. Med din smartphone eller surfplatta kan du se realtidsdata och historiska trender, och därigenom få både större och detaljerad förståelse husets energianvändning.

Automatisering för energieffektivitet

Med data från din energiövervakningsenhet kan du börja automatisera vissa funktioner i ditt hem för att använda den solenergi du producerar optimalt. Många ställer in sitt system så att det använder mer energi under dagtid, när solpanelerna producerar mest energi. Det innebär att både tvättmaskinen, tumlaren och diskmaskinen går på dagtid. Är elbilen hemma passar det också utmärkt att ladda den.

Integration med smarta hem-enheter

De allra flesta smarta hem-enheter, som smarta termostater och belysningssystem, kan ställas in så de arbetar i harmoni med din solelsproduktion. En smart termostat kan höja temperaturen i ditt hem under de soliga timmarna och sänka den när solen går ner, vilket minskar din beroende av att köpa ström från elnätet.

Ett annat viktigt område i integrationen är användningen av batterilagring. Ett batteri kan lagra den överskottsenergi som dina solceller producerar under dagen. Den kan sedan användas på kvällen eller under molniga dagar, något som ytterligare förbättrar din energisjälvförsörjning. Bor du i ett smart hem kan du styra när och hur batteriets lagrade energi används.

Enheterna snackar via wi-fi

För att allt ska fungera smidigt är det viktigt att alla dina smarta hem-enheter kan kommunicera med varandra. Detta uppnås vanligtvis genom ditt wi-fi-nätverk. Se till att ditt nätverk har god räckvidd och är stabilt. Ofta behövs så kallade repeaters som förstärker och förlänger din wi-fi-signal så att den når alla hörn (och enheter) i ditt hem.

Fråga experten – vi hjälper dig

Att skapa och koppla upp enheter och maskiner till en smart hem-lösning behöver inte vara bökigt – man klarar mycket på egen hand. Men, det kan det vara en bra idé att snacka med en expert inom smarta hem-lösningar och solceller. Vi på Solivo ger gärna råd och tekniskt stöd kring vilka enheter och system som är bäst för just ditt hem.

Vi berättar gärna mer!