';

Funkar solceller för mig del 1 – ditt hus och läge

2023-09-12

Många svenskar har fina möjligheter att skaffa egenproducerad solel. Men, det finns några saker som kan vara bra att fundera på, och ta reda på, innan du kontaktar oss. Det är mer än bara husets tak som spelar roll för att du ska få en plånboks- och miljösmart solelanläggning! Här i del 1 pratar vi om skuggning, solinstrålning och elnät. I del 2 hittar du mer information om viktiga saker kring ditt tak.

Skuggfritt är bäst

En solcellänläggning trivs inte i skugga. Har du byggnader, träd eller något annat som skugga delar av ditt tak blir solcellsanläggningens effekt mindre. Kontrollera möjligheterna att få ett skuggfritt tak, till exempel genom att avverka träd. Små skuggor kan ofta hanteras genom rätt utformning på anläggningen, men allra bäst är förstås helt skuggfritt.

Koll på solinstrålningen

På många platser i Sverige tillhandahåller kommunen en lokal solkarta. Det är ett perfekt och tillförlitgligt verktyg för att få en fingervisning om ditt hus kan nyttja solens energi. Din kommun har sannolikt också en energirådgivare som gärna svara på frågor om just ditt hus läge.

Elnätet redo?

Elnätet behöver det vara starkt nog för att kunna ta emot den överskottsel som din solelanläggning genererar, och som du alltså inte använder själv utan säljer till nätet. Kontakta företaget som äger ditt elnät och för att ta reda på hur förutsättningarna och elnätets status ser ut där just du bor. Det är särskilt viktigt om du planerar att ansluta en större anläggning eller om du bor på landsbygden med långt till närmaste elnätsstation. Om solceller är populärt i ditt område och grannskap kan elnätet belastats av den anledningen.  Du hittar din elnätsägare här.

När du gjort ovanstående är det dags att ta en kik på ditt tak – du hittar infon du behöver i del två.

Vi berättar gärna mer!