';

Vad är en laddbox? Från elnätet till elbilen 

Artikel
2023-10-20

Laddboxen börjar bli lika självklar som studsmatta och trädgårdsslang bland svenska villaägare. Men, hur funkar den egentligen? Jo, laddboxen är en mellanhand som omvandlar växelströmmen i ditt hus elnät (AC) och skickar den i form av direktström (DC) till bilbatteriets. Den ser till att elen levereras säkert och effektivt till bilens batteri.

Intelligens bakom strömmen

Vid en snabb anblick kan en laddbox verka vara en enkel mackapär men den har mer teknik än man kan ana. Den känner av din bils batteristatus och justerar strömtillförseln därefter. Det förhindrar överladdning och ser till att bilen laddas upp på ett optimalt sätt, som i sin tur förlänger batteriets livslängd.

Säkerhet i fokus

Elbilsladdning innebär höga strömnivåer, och här laddboxen verkligen kommer till sin rätt. Den är konstruerad för att hantera strömnivåerna på ett säkert sätt. Om något oväntat skulle inträffa, till exempel ett strömavbrott, har laddboxen säkerhetsmekanismer som bryter laddningen omedelbart för att skydda både bil, hur och elnät.

Enkel installation för maximal nytta

Vi på Solivo hjälper dig med laddbox som integreras med solceller. Perfekt för dig som redan har solceller på taket, eller dig planerar att installera det. Det innebär att du kan ladda din elbil med energi från solcellerna – för både miljövänlig och kostnadseffektiv elbilsladdning.

Dessutom kan du göra avdrag för hälften av kostnaden för installationen med avdraget för Grön teknik. Läs mer om det här.

När du köper laddbox genom oss installeras del alltid av behörig elektriker och installatör – det är din garanti för att allt blir korrekt anslutet och uppfyller lagar, regler och säkerhetsstandarder. Och när installationen är klar är det bara att koppla in bilen, så sköter laddboxen resten.

Vi berättar gärna mer!