';

Vad är elprisarbitrage?

Artikel
2024-04-17

När du kopplar batterilagring till din solcellsanläggning öppnas många möjligheter – ett batteri har nämligen många användningsområden som gör att du både kan spara och tjäna pengar. Ett av dessa är elprisarbitrage. Här går vi lite mer på djupet.

Köp billigt, sälj dyrt

De svenska elpriserna för en given dag och timme sätts och offentliggörs alltid en dag i förväg. Elprisarbitrage innebär att man utnyttjar skillnaden i elpriser vid olika tidpunkter för att tjäna pengar. I fallet med batterilagring köper man el när priserna är låga, till exempel på natten då få behöver använda el och industrierna är stängda. Sen lagrar du din inköpta el i ditt batteri och säljer den när priserna är höga, till exempel på morgonen när många använder mycket el.

Metoden har blivit alltmer populär. Bidragande faktorer, förutom ökat antal solcellsanläggningar på svenska villatak och tillhörande batterilagring, är både stora variationer i elpriset och generellt stigande elpriser.

Avlasta elnätet samtidigt

Med eget batteri kan du alltså inte bara sälja din egenproducerade överskottsel när priserna är höga, utan också köpa in el från nätet när den är billig, lagra den i ditt batteri och sedan sälja vid lämplig tidpunkt. Du behåller förstås mellanskillnaden, antingen mellan inköpspriset och försäljningspriset eller produktionspriset och försäljningspriset.

Som i exemplet ovan kan du köpa in el på natten, lagra och sälja den på morgonen. Om det är sommarhalvår kan du även lagra solcellernas överskott under dagen och sälja det på kvällen. Morgon och kväll är oftast de tidpunkter då efterfrågan, och priser, är som högst.

Samtidigt som du tjänar pengar hjälper du också till att avlasta elnätet med ditt lagrade tillskott. När många vill ha el blir nätet belastat – och när efterfrågan är större än tillgången stiger helt enkelt priserna.

Minska återbetalningstiden

Att investera i batterilagring till dina solceller har förstås många andra fördelar, flera av dem bidrar till att din återbetalningstid på din investering minskar. Ofta avsevärt. Att elpriserna stigit under de senaste åren har knappast undgått någon och många tror att det kommer dröja länge innan priserna ligger på samma låga nivåer som innan pandemin.

Vi berättar gärna mer!