';

Underhåll för maximal effekt – en guide för dig som husägare

Artikel
2023-12-11

Grattis till dina solceller och välkommen som producent av egen el! I vårt klimat är det viktigt med rätt underhåll för att säkerställa bästa möjliga prestanda. Därför har vi byggt en guide för att sköta dina solceller, anpassad för våra årstidsskiftningar och väderförhållanden.

Anpassad rengöring för vårt väder – ruggigt, rått och alldeles underbart

I Sverige varierar klimatet markant mellan årstiderna, från nästan tropiskt varmt till smällkallt. Det ställer krav på rengöring av solcellerna. Under våren och sommaren är det en bra idé regelbundet ta bort pollen och fågelspillning, som kan ansamlas snabbt och minska effektiviteten. Under hösten är det bra att hålla panelerna fria från löv och annat som kommer med vinden eller faller ner från träd. Och på vintern är det viktigt att ute låta allt för mycket snö ansamlas på panelerna. Ta bort det för att maximera ljusintaget under de soliga dagarna.

Inspektion och underhåll – det kan du göra själv

Även om alla solpaneler du köper av oss på Solivo är anpassade för kalla vintrar och tråkigt höstväder går vårt klimat hårt åt teknisk utrustning. Regelbunden inspektion av dina solpaneler för att upptäcka eventuella sprickor eller skador från vädrets makter, isbildning till exempel, är avgörande. Det är också viktigt att kontrollera att alla anslutningar och kablar är skyddade mot fukt och kyla, för att undvika driftstörningar under de kalla månaderna.

Gör en vana av att titta över dina solceller några gånger per år när du ändå är uppe på stegen. Till exempel när du rensar hängrännorna. Spola av dem med trädgårdsslangen och ta bort smutsen som inte slagen klarar med en mjuk borste. Och tänk på att säkerheten går först. Är du osäker på benen är det bättre att ringa in oss än att riskera att trilla ner från taket.

Hör av dig så bokar vi tid för inspektion och service.

Effektivitetsövervakning i mobilen eller plattan

Våra dagsljusförhållanden, från midnattssol och högsommar till korta vinterdagar, gör att det viktigt att övervaka dina solcellers prestanda noggrant. Använda smarta övervakningssystem som kan anpassas efter de skiftande ljusförhållandena för att se till att du får ut mesta möjliga av din investering – året runt.

Håll efter träd som kan skugga

På sommaren kan trädens fulla lövverk kasta skuggor som påverkar effektiviteten. Vi hjälper dig hitta rätt vid våra förbesök och under installationen. Men, det kan vara värt att se över träd och annan växtlighet och ansa eller ta ner det som skuggar dina paneler under gröna årstiden.

Skydd mot extremväder börjar redan vid installationen

På senare tid upplever många en ökning av så kallat extremväder, som starka vindar, störtregn och snöstormar. Det är under dessa förhållanden som korrekt och professionell installation och väl genomfört förebyggande underhåll minskar risken för att ditt system tar stryk. Den gamla klassikern “tänk efter före” gäller även solceller.

Vi berättar gärna mer!