';

Solceller hetare än någonsin – trots det ekonomiska läget

Artikel
2023-05-16

Förra året installerades 55 000 solcellsanläggningar, en ökning med femtio procent sedan året innan. Det är bara början enligt Energimyndigheten, som menar att solel kommer att mer än fördubblas de kommande två åren.

Det är i en ny prognos över solenergin i Sverige som Energimyndigheten fastslår att solenergins popularitet är högre än någonsin. Anledningen till att nuläget och framtiden stavas solceller är en kombination mellan vikten av hållbarhet och de höga elpriserna menar Energimyndigheten.

  • I och med det höga intresset för klimatomställningen i kombination med de svängande och stundvis höga elpriserna vi såg under förra året, kommer vi sannolikt få se ännu fler solpaneler på våra tak i framtiden, förklarar Elin Larsson, elmarknadsanalytiker vid Energimyndigheten.

I rapporten fastslås vidare att Göteborg är den kommun med högst installerad effekt (2022) med 82,99 mW. Inte långt där efter hamnar Jönköping på en sjätte plats, med en total installerad effekt på 41,27 2022, vilket är en ökning från 2021 med nästan 28 procent.

Hallands län har högst installerad effekt per capita (watt per person) med en siffra på 430w. Där hamnar Jönköpings län på en fjärde plats, med 342w per person. Med andra ord är Solivos närområde ett av Sveriges mest solcellstäta områden.

Det råder alltså inga tvivel om solenergins popularitet och allt tyder på att ökningen kommer fortsätta i en rasande takt. Särskilt vanliga har medelstora anläggningar blivit sista tiden.

  • Det är främst de mindre och medelstora anläggningarna som har ökat. Förutom att vi hittar dem på villatak kan vi nu också se dem på flerbostadshus, kontorsbyggnader och industrier, säger Johan Harrysson, statistiker vid Energimyndigheten.

Är du intresserad av solceller på ditt tak?

Ifall du går i tankar att börja med solenergi i ditt hushåll är det alltså god tid för det. Vi på Solivo har varit med länge i branschen och har själva upplevt utvecklingen och ökningen. Längs vägen har många aktörer poppat upp, ifall du är ute efter ett erfaret, tryggt och familjärt företag är vi svaret. Vi tror på kundmötet och värnar om dig som kund. Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för just ditt hushåll. Varje projekt skiljer sig och vi vill att du ska känna tillförsikt och glädje i din solenergianläggning.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig, tillsammans med en gratis offert? Varmt välkommen att höra av dig till oss!

Vi hörs!

Vi berättar gärna mer!