';

Nytt bidrag 2023 – ännu bättre stöd för solceller!

Artikel
2023-01-27

Hurra! Nu höjs bidraget för solceller ytterligare – från 15 procent till 20 procent. En glad nyhet för alla svenskar som är sugna på att ställa om till solenergi och spara på elräkningen.

Det var redan tidigare förmånligt att installera solceller tack vare det statliga bidraget på 15 procent. Vid årsskiftet höjdes den siffran med ytterligare fem procentenheter till 20 procent. Det här efter att ett förslag från regeringen röstats igenom i riksdagen. Regeringens förhoppning med förslaget är att höja efterfrågan på solenergi och minska beroendet av fossilbaserad elproduktion.

Vad innebär det nya ”gröna avdraget” för dig som kund och vad behöver du tänka på? Vi har svarat på några vanliga frågor, för att du ska få full koll på läget.

Vad är skillnaden från det tidigare gröna bidraget?

Skillnaden från tidigare är solklar – bidraget är större. Du som väljer att installera solceller får nu hela 20 procent i bidrag i stället för tidigare 15 procent. Stödet gäller både kostnad för material och installation – hela projektet helt enkelt.

Hur fungerar det nya bidraget?

För att ta del av bidraget behöver du inte göra något speciellt. Företaget som installerar dina solceller söker bidrag hos Skatteverket å dina vägnar för Grön Teknik. Du får sedan kostnaden avdragen på din faktura direkt. För att göra ansökan behöver företaget en del uppgifter från dig.

Ändras bidraget för laddbox och batterier också 2023?

Nej, det gröna skatteavdraget med 50 procent skattereduktion vid köp av batterier och laddbox förblir intakt och oförändrat även framåt. Du kan fortsatt ta del av denna prisskillnad och få lättare att skaffa effektiv laddning till bilen. Notera att bidraget INTE gäller vid köp av utrustning privat – bara genom företag.

När börjar de nya bidragen på solceller att gälla?

Det nya stödet träder i kraft 1 januari 2023 och gäller alla beställningar som betalas därefter. Alltså kan du som kund hos oss ta del av dessa förmåner redan idag.

Hur mycket går det att få som mest i bidrag för solceller?

Du kan som privatperson som högst erhålla 50 000 kronor per år i skattelättnader för köp av grön teknik. Det här betyder också att två personer i ett hushåll exempelvis skulle kunna få 50 000 vardera i bidrag.

För vem gäller bidraget Skattereduktion Grön Teknik?

Bidraget gäller privatpersoner och kan inte användas för företag. Du behöver ha betalat motsvarande skatt som bidraget gäller och stå som ägare för fastigheten där solcellerna ska installeras.

Sammanfattningsvis – solceller blir mer lättillgängligt

Huvudsaken med dessa nyheter är att det innebär bättre förutsättningar för dig att installera solceller. Nu är det ett bra tillfälle att förverkliga drömmarna om solenergi och ta kontroll över din energiförbrukning. Särskilt med tanke på det rådande världsläget med högre elpriser. Med din investering i grön teknik kan du skapa trygghet i ditt hushålls energiförsörjning en lång tid framöver. Vi hoppas att den här artikeln har svarat på dina frågor och gett dig kunskap om möjligheterna du som kund får av det nya förslaget.

Vill du veta mer? Hör gärna av dig till våra solcellsexperter eller läs mer på Skatteverkets hemsida.

 

 

Vi berättar gärna mer!