Låt solen driva ditt hem – så funkar solcellstekniken
Solceller ser egentligen ganska konstiga ut. Hur kan en sån där blank, halvtransparent platta egentligen generera ström? Bakom det svarta skalet döljer sig snillrik teknik, en produkt av sofistikerad forskning och produktutveckling. Men, hur tar de tillvara på solens strålar och omvandlar dem till elektricitet som får lamporna att lysa och mobilerna att laddas? Här berättar vi hur solcellen fungerar.
Pannkakstårta och kisel
Vi börjar med att jämföra solcellen med en pannkakstårta. Precis som tårtan har solcellen lager. Dessa lager är gjorda av kisel, ett material som utvinns ur sand. Fast kiseln i sanden på badstranden och kiseln i solcellen är inte riktigt samma sak. I solceller har kislet behandlats så att det skapar el när det träffas av ljus.
I solljuset finns fullt av små ljuspartiklar som kallas fotoner. När de träffar en kislet i solcellen slår de loss små partiklar inne i kislet, elektroner. Det är dessa elektroner som skapar elektricitet, men för att de ska bli till elektricitet vi kan använda behöver de en knuff i rätt riktning.
Likström blir växelström
Åter till pannkakstårtans olika lager. Ett lager i solcellen är anpassat för att vilja ha fler elektroner, den positiva sidan. Det andra lagret vill bli av med elektroner, den negativa sidan. När ljuset slår iväg elektroner vill de naturligt röra sig från den negativa till den positiva sidan. Och när de gör det skapar de en ström av elektricitet på vägen.
Nu har ström skapats, men den är inte riktigt redo att användas än. I våra hem använder vi nämligen en sorts ström kallad växelström, medan solcellen skapar likström. Så innan den nyskapade solcellselen kan ladda surfplattan och hålla kylskåpet kallt måste den omvandlas från likström till växelström. Det görs med en manick som kallas växelriktare, som är en del av varje solcellsinstallation. När likströmmen blivit växelström går den nyproducerade elen in i husets elnät.