';

Lastbalanserare – vad är det?

Artikel
2023-10-07

Att ladda din elbil drar en hel del ström, dessutom under lång tid. En lastbalanserare gör att din bil får mindre effekt när dina andra elapparater är igång. Men, när de andra apparaterna stängs av, till exempel för kvällen, kommer den också se till att din elbil får maximal laddeffekt. Allt för skydda dina säkringar och få ett smidigt vardagsliv med hus och elbil.

Lastbalanseraren mäter den ström som finns tillgänglig i huset och fördelar den på de apparater som förbrukar den. Stora förbrukare, som en värmepump eller laddbox, får under den tid som andra förbrukare, spis, ugn, tvättmaskin och andra hushållsapparater, är igång mindre ström och effekt. Allt för att säkringarna inte ska gå.

Skillnaden mellan statisk och dynamisk lastbalanserare

En laddbox med statisk lastbalansering, även kallat lastvakt, sätter en maxeffekt på boxen. Det innebär att den aldrig drar mer än just det värdet. Nackdelen är att vid tillfällen då huset drar mycket effekt kommer lastvakt inte hjälpa eftersom den inte tar hänsyn till husets förbrukning utan bara den effekt som kommer till laddboxen.

Med dynamisk lastbalansering mäts hela husets förbrukning. Laddboxen använder överskottet, det vill säga det som inte används av elapparaterna i huset, till att ladda elbilen. Laddboxen kopplas till och kommunicerar med husets elmätare och får därigenom information om förbrukningen, och anpassar sin effekt till utefter den.

Lastbalanserare och solceller

För dig som har eller tänker skaffa solceller kan en laddbox med lastbalanserar också känna av när solpanelernas produktion är som störst, och ger störst överskott, och därigenom kunna ladda elbilen med högre effekt när solen skiner.

Laddbox tillsammans med solceller ger dig fina möjligheter till ett ekonomiskt och klimatsmart bilägande. Vi på Solivo har stor erfarenhet av laddboxar, och laddboxar i förhållande till solceller. Kontakta oss så hittar vi rätt lösning för dig och ditt vardagsliv.

Vi berättar gärna mer!