';

Klassisk eller Ferroamp – vad passar mig?

Guide
2021-02-01

Klassisk installation av solceller innebär att du med solceller på taket producerar egen el.

Solpanelerna producerar likström som leds ned från taket till en växelriktare där likströmmen omvandlas till växelström så vi kan använda den i vårt hushåll.  Den el du själv inte hinner använda säljer du tillbaka till ditt elbolag. Enkelt och fiffigt. Man kan komplettera en klassisk solcellsanläggning med batterilagring och elbilsladdare.

Har du en huvudsäkring på 16A, vilket många villor har, är klassisk installation av solceller rätt alternativ.

Har du en huvudsäkring på 20A eller högre kan Ferroamp vara ett alternativ för dig som vill du ha ut ännu mer av dina solceller. Istället för att använda en klassisk växelriktare används här en avancerad EnergiHub som på ett helt nytt, framtidssäkert sätt integrerar solel, energilagring och elbilsladdning i ett enda system.

Systemet är flexibelt och lätt att bygga ut om man till exempel vill utöka med fler solcellspaneler i framtiden, öka batterilagringskapaciteten eller i en nära framtid kunna ladda sin elbil direkt på likström.

Fasbalansering i realtid frigör inte bara effekt för elbilsladdning utan öppnar även för möjligheten att sänka storlek på sin huvudsäkring och/eller kapa effekttoppar.

Ferroamp kostar så klart några kronor extra även om det inte skiljer så mycket som man skulle kunna tro. För villaägare kan Ferroamp vara rätt alternativ om du uppfyller något eller några av följande kriterier:

  • Har 20A huvudsäkring eller högre.
  • Har effektabonnemang eller tror du kommer få det
  • Inom en femårsperiod kommer skaffa elbil
  • I framtiden vill kunna utöka med fler solceller
  • Är intresserad av högupplöst data från ditt elsystem
  • Är teknikintresserad

 

 

 

 

Vi berättar gärna mer!